מטרת המסמך להרחיב את הידע על FHIR, לאור שאלות בהן נתקלנו באופן כללי ובמהלך העבודה עם ארגוני הבריאות. הרחבה על מונחים אלה ניתן למצוא גם במדריך להטמעת FHIR בארגוני בריאות שפורסם בינואר 2021 על ידי הקהילה.
מונחים בעולם של FHIR
Resource
ValueSet
Codable concept
FHIR Profile
Extension
Implementation Guide
Resource
Resources הם אובייקטים ראשיים במודל הנתונים של FHIR אשר מגדירים את האופן בו הנתונים מסודרים ואת הקשרים ביניהם. כך למשל יש Resource בשם Patient לניהול פרטי המטופל, Resource אחר בשם Procedure לתיאור פעולות שנעשו בפועל ו Condition לתיאור בעיה קלינית.
ה Resources מקושרים ביניהם. כך למשל כאשר מגדירים מפגש של מטופל עם רופא ב-FHIR משאב ה Encounter מצביע על משאב Patient.
התיעוד לכל משאב מכיל פירוט של השדות והמאפיינים שצריכים להיות כלולים במסגרתו. למשל במסגרת Patient Resource מוגדר כיצד בדיוק יש לכתוב את השם הפרטי ושם המשפחה, מין, תאריך לידה של המטופל ועוד.
שרת ה-FHIR מנהל את ה Resources, ולכן ביישומים רבים יוקם ממשק REST API עבור כל משאב. למשל, כדי לקבל את פרטי מטופל (Patient) מספר 1234, נבצע קריאת(GET) לשרת: https://fhirserver1/patient/1234
לקריאה נוספת:
ValueSet
המונח ValueSet מתייחס למערך של קודים, בדרך כלל ממערכת טרמינולוגיה אחת. הוא מיועד לשימוש בהקשר מאוד ספציפי של שדה ב- FHIR Resource.
כך למשל, כאשר מתארים בעיה קלינית ((Condition צריך לסווג אותה לקטגוריה. ה-URL הבא מכיל את ה-ValueSet עם כל הערכים החוקיים: https://www.hl7.org/fhir/valueset-condition-category.html
ל-ValueSet צריך להיות קישור,URI , שמציג במקום מסודר את כל הערכים החוקיים (מומלץ מאוד, בעיקר לצרכי ולידציה של איכות הנתונים, אם כי אין חובה לעשות זאת).
באופן טבעי נוספים ל-ValueSet ערכים חדשים. ניתן גם להגדיר ValueSet חדש.
לקריאה נוספת:
Codeable Concept
המונח Codeable Concept מייצג הפניה לערך אשר נלקח מטרמינולוגיה ידועה ומתועדת היטב, כמו SNOMED או LOINC, אולם ניתן להשתמש בה גם עם טקסט פשוט. השימוש בטרמינולוגיות הוא פרקטיקה מאוד מוכרת בעולם הרפואה.
ה-FHIR Resource יציג את הקוד ואת המערכת ממנה הוא נלקח. בנוסף, מומלץ להציג גם טקסט מלווה שיהיה ידידותי למשתמש.
למשל, Resource מסוג Observation משמש לתיאור אבחנה קלינית. לפי התיעוד של FHIR כדאי (אבל לא חובה) לציין את הקטגוריה אליה שייכת האבחנה. הערכים החוקיים נשמרים ב-ValueSet ומתועדים בספרות (https://www.hl7.org/fhir/valueset-observation-category.html).
בדוגמא הבאה אפשר לראות את הקוד ("vital-signs"), לאיזו טרמינולוגיה הוא שייך (Observation Category ) וכן טקסט קריא למשתמש. כדאי לזכור שבדרך כלל הקוד יהיה מספרי.
"category": [
{
"coding": [
{
"system": "http://terminology.hl7.org/CodeSystem/observation-category",
"code": "vital-signs",
"display": "Vital Signs"
}
]
}
],
לקריאה נוספת:
Extension
פעמים רבות האפיון של FHIR עדיין לא מספיק רחב כדי לכסות קונספטים חדשים או צרכים עסקיים של הארגון. כך למשל ארגון יכול להחליט שב Patient FHIR Resource בנוסף לשדות הקיימים חובה להגדיר גם את המוצא האתני של המטופל (מאוד נפוץ בארצות הברית, ולמעשה אפילו חלק מן ה US Core, כלומר האפיון המחייב בארצות הברית).
FHIR בנוי בצורה התומכת ביצירת הרחבות למודל: קיימת מסגרת מסודרת של Extension אשר מגדירה כיצד בדיוק ניתן להרחיב את האובייקטים.
עם זאת, חשוב לזכור שתמיד עדיף לנסות להשתמש ביכולות המובנות ורק בלית ברירה לכתוב extension.
לקריאה נוספת:
Implementation Guide
ב FHIR יש גמישות מסוימת באופן בו בונים את ה Resources והקשרים ביניהם. מטרת ה Implementation Guide לסייע למנתח המערכות / data engineer להבין את אופן המימוש שנבחר, ולחסוך המון זמן בעזרת שימוש בהנחיות מפורטות.
השימוש במדריכים אינו חובה.
כך למשל, כאשר רוצים לתאר מצב קליני של פצע, בעזרת Condition, Observation - ניתן להיעזר במדריך הטמעה כדי לראות איך חברי קהילה אחרים עשו זאת בעבר. אין דרך אחת נכונה אלא כמה גישות ולכל אחת יתרונות וחסרונות, וניתן ללמוד מנסיון של אחרים.
לקריאה נוספת:
התוכן נכתב ונערך על ידי איתי בראון
Commentaires